BLOG

Online marketing. Online pénzkeresés. Tippek, és ötletek. Hasznos leírások…

Vigyázz-VIRUS

Szerző: | okt 2, 2015 | Hasznos vagy érdekes

Ez a bejegyzés bizony már több mint egy éve íródott, ezért elképzelhető, hogy elvesztette aktualitását. Hasznos infókat, inspirációkat természetesen igy is szerezhetsz, de kérünk vedd figyelembe, hogy a neten gyakran, és gyorsan változnak a dolgok. Köszi olvass tovább 🙂

Zsaroló vírus, és hasonlók

Az alábbiakban, néhány speciális VÍRUS támadási lehetőséget mutatunk be, amelyekkel remélhetőleg nem fogsz találkozni, de ha mégis itt van néhány tipp, mit tegyél.

Vigyázat

Amikor a neten jársz, sajnos bekaphatsz olyan támadásokat is, amelyekre nem biztosan voltál felkészülve. Szörfözés közben, közösségi oldalakon turkálgatva, vagy csak úgy innen onnan…

Az egyre kifinomultabb cyber bűnözők gyakran a tájékozatlanságot vagy a hanyagságot használják ki, amikor oda settenkednek, vagy csak ravaszul elrejtenek egy két kódot a gépeden… Ime a nagyon gáz kategória néhány dobogós próbálkozása  (persze megint hétköznapi nyelven)

1.FBI. NEMZETI NYOMOZÓ IRODA. INTERPOL. POLICE.—– un.zsaroló VIRUS

Nos amikor ezt a vírust “bekaptuk” körülbelül olyan szinten rémültünk meg, hogy elfelejtettünk még egy képernyő mentést is csinálni. Ezért itt most nem tudjuk képekkel illusztrálni, hogyan néz is ez ki, de ha rákeresel a neten számos helyen megörökítették ezt a “borzalmat”!

Nos a dolog úgy kezdődik, hogy egy ilyen vírussal fertőzött oldalt megnyitsz, akkor bead neked egy figyelmeztető képernyőt.  Ezen jellemzően tört magyarsággal, de valamilyen nagyon komoly hatóság emblémájával (FBI,INTERPOL- Magyarországon már a Nemzeti nyomozó iroda felirata) közlik veled hogy fizetned kell!

A figyelmeztetés szerint ezen az oldalon a kifejezetten ezzel foglakozó osztály törvényszegést tapasztalt, amire még alkalmanként egy ide vonatkozó jogszabály idézetet is kaphatunk. A lényege röviden pedig az, hogy ha befizetsz mondjuk 25.000Ft-ot akkor eltekintenek a további eljárástól, és következményektől…MI VAN? és a pláne, hogy ezt határidőre kell, mert akkor lesz ám nagyon nagy baj!

Egy dolog nagyon fontos – Ezek a hivatkozások minden esetben rémületet okoznak ugyan, de nem valósak, mert egyetlen hatóság sem használ ilyen módszert!

billincs

A csalók ekkor már blokkolják a mozgásokat a képernyődön, ami így veled együtt “fagy le”.  A géped megmerevedik, nem reagál sem a kurzorra, sem az ablak bezárására. Ha mégis be tudod zárni minden egyes alkalommal mikor megnyitod a böngészőt ez fog megjelenni . Nyomatékosan felszólítanak, hogy fizesd be az összeget, mert addig a képernyődet sem fogják feloldani, gyakorlatilag használhatatlanná válik a masina. Egyébként csak az FBI -os vírusnak kb 10 fajtája van.

Ne ijedj meg van megoldás a “váltságdíj vagyis a zsaroló vírusra”  🙂

Ha már így jártál először is Indítsd újra a számítógépedet “csökkentett”  módban -nyomkod közben az F8-t. Futtasd az msconfig-t. Az eltávolítás idejére vedd ki az Automatikus indítás menüjéből a pipákat a fülekből. Indítsd újra a gépet. Futtasd le a Malwarebytes Anti-Malware víruskeresőt. Jó lehet más is ,de ez a gyakorlatban is kipróbált ,és bizonyított ezért ezt javasoljuk. Az ingyenes verzió is teljesen megfelel a célnak, és érdemes a gépen hagyni, mert még jól jöhet a hasonló támadások esetén (naprakész, és rendelkezik magyar nyelvű felülettel). Gépenként konfigurációnként ,és persze vírus fajtánként eltérhetnek a feladatok, vagy elvégzendő  lépések, de ezekről minden esetben egyedileg meg kell győződni.

Használj vírus irtókat!

2. CORT.AS—–VIRUS

Ez nem un. zsaroló vírus, de azért elég kellemetlen lehet.

Videókkal terjedő (ezt nézd meg azt nézd meg, meghalt ez az amaz, nem fogod elhinni mi történt, amikor …..stb -és tisztelet a kivételnek persze-) vírus, amely vadász terület elsősorban a közösségi oldalak, de látogatottságnövelő oldalakon is fellelhetőek. Egy sütit helyez el a böngésződben, amely elkezd telepakolni spamekkel, és azokat is akikkel kapcsolatban vagy mondjuk a Facebookon- amire a nagy testvér reakciója az lesz, hogy kizár a közösségi oldalról azaz blokkol. Minden esetben nagyon körültekintően kell (ha kell) ismeretlen hivatkozásokat megnyitni, de ha már így sikerült íme a recept:

Keresd meg a böngésződben az előzményeket, és egyszerűen válaszd “Összes böngészési adat törlése” lehetőséget (érdemes kiválasztani a teljes időszakot)  .Pipáld ki a cookie-k, és egyéb webhely illetve plugin adatok törlése lehetőséget, majd kattints “Böngészési adatok törlése ” gombra.

Használj Vírusirtó programokat (egyszerre elég csak egyet használni, mert nem leszünk nagyobb biztonságban, de a masina belassulhat) , mint például az ingyenesen használható magyar felülttel rendelkező AVG ANTIVIRUS,  AVAST, MISCROSFOT SECURITY ESSENTIALS  (mindegyiknek van prémium azaz fizetős verziója is ezért nézd meg jól mielőtt munkába állítod a programokat )

Legutóbbi bejegyzések

BITCOIN Árfolyam