FIGYELEM! Ez a bejegyzés bizony már több mint egy éve íródott, ezért elképzelhető, hogy elvesztette aktualitását. Hasznos infókat, inspirációkat természetesen igy is szerezhetsz, de kérünk vedd figyelembe, hogy a neten gyakran, és gyorsan változnak a dolgok. Köszi olvass tovább :)

Blog írás

blogHa ezt a bejegyzést olvasod elképzelhető, hogy az azért van, mert szeretnél blog írásba kezdeni, és neten keresgélés közben ezt az oldalt is feldobta a kereső, vagy már most is vezetsz valamilyen blogot, és kíváncsi vagy mások, hogyan csinálják…vagy mert rendszeres olvasója vagy a Netpolip-nak  😛 , és azért.

 

1. Miről blogolj? Amiről szeretnél, és még tudsz is írni. 🙂 Ez lehet egy szakmai blog, egy hobbiról tevékenységről szóló blog, üzleti blog, vagy valamilyen témaspecifikus blog. Fontos, hogy olyan témában indíts blogot, amit szívesen írogatsz, töltögetsz fel, mert különben csak egy lesz a két-három hónapot megélt blogok közül! Minden esetben tarts magad ahhoz a koncepcióhoz, amivel kezdtél , és terveztél pl: ha tegeződő stílusban nyomod ne válts át alkalmanként magázódóba!

2. Milyen rendszerességgel blogolj? Hát, hogy az érdeklődést is fenntartsd, és a keresőmotorok is “értékesnek” tartsák blogodat érdemes hetente egy egy bejegyzést közzétenni. Ha elkap az ihlet  😉 érdemes akár több blog bejegyzést is elkészíteni, és azokat beidőzíteni (időzített bejegyzés) pláne ha nagyon leterhelt vagy, mert nincs elég szabadidőd vagy mert csak alkalmanként kap el az írás pillanata. Ha üzleti blogot vezetsz jó ha heti 2-3 értékes tartalmat osztasz meg, mert ebben az esetben fontos lehet a látogatottság is. Minnél több tartalommal rendelkezik a blogod annál több látogatód lehet! Tervezd meg mikor milyen témákban fogsz blogolni meglátod érdemes!

3. Tartalom. Profi blogerekkel is előfordul, hogy “kifogynak”, de ne ess kétségbe, hanem egy kis inspirációért nézz körbe a világ hálón, nézd meg mások bejegyzéseit (amúgy sem árt naprakésznek lenni a választott témakörödet illetően), ez nem azt jelenti, hogy lopkodd össze mások által akár nehezen vagy sok munkával utánajárásával megírt bejegyzéseid, mert ugyan a Google, is bünteti a duplikált tartalmat, azontúl nem is etikus, és még beleszaladhatsz más öngólokba is! Mindig próbálj egyedi tartalmakat létrehozni! Ha támad egy jó ötleted azonnal jegyzeteld le!

Blogodra felteheted képeidet, videóidat, és minden esetben helyezz el rajta közösségi megosztási lehetőségeket, hogy még gyorsabban terjedhessen a bejegyzésed (pláne ha hasznos vagy nagyon érdekes). Blogod lehet mély szakmai anyagokkal tűzdelt, és tartalmazhat akár letölthető anyagokat is, ami egy üzleti blog esetében remek lehetőség a neved vagy portékád bizalom erősítésére.

4. Milyen hosszú legyen? Nos ahhoz, hogy a Google is “szeresse” a bejegyzésed legalább 2400 szavas kell legyen! Ez egy statisztikai adat, amit egyébként érdemes megjegyezni, hogy az olvasó a keresett információt vagy megoldást a problémájára egy max 10 percben fel tudja dolgozni, mert az a net ahol minden kell, és azonnal  🙂 . Természetesen az oldalad követi ettől sokkal több időt is eltölthetnek az olvasással, de nem árt rövidre fogni. Egyébként egy 4-500 szavas poszt már képes átadni elég információt, amire a blogodat olvasónak szüksége lehet.

5. Blog felépítése. Csak néhány dolgot kell fixálni a blogod elindulásakor 😈 : Betűstílus (címek, alcímek, linkek), betűszínek (kiemelések)-figyelj arra, hogy a sárga betűk fekete alapon egy idő után már fáraszthatják a szemet, átlátható szerkezet, és design, formázások, legyen egyértelmű mi micsoda, ez egyébként neked is segít a szerkesztésben.

6. Ha szeretnéd elkezdeni blogod írását (magyar kezelőfelülettel használni) itt tudsz ingyenesen létrehozni egyet:

blogger.hu/

blog.hu/

Gmailen keresztül elérhető- blogspot.hu

bloglap.hu/

simplesite.com/

ingyenblog.hu/

blogolok.hu/

7. Hozzászólások. Ez nem lesz rögtön az elején! Ha már eléggé látogatott lesz a blogod akkor számíthatsz hozzászólásokra, amik persze lehetnek hasznosak, melyekből tanulhatsz vagy további tapasztalatokra tehetsz szert vagy derogálóak is, melyek ha nem durvul el (ezt azért ne hagyd!) további hozzászólásokat azaz interakciót válthatnak ki, mert hogy az emberek szeretik elmondani a véleményüket. A hozzászólásokból kialakulhat, hogy milyen újabb témákról kell majd a jövőben írnod mi érdekli az embereket.

 

Tetszik, megosztom:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial