BLOG

Online marketing. Online pénzkeresés. Tippek, és ötletek. Hasznos leírások…

Adathalászat elleni védelem

Szerző: | ápr 7, 2020 | Hasznos vagy érdekes

Ez a bejegyzés bizony már több mint egy éve íródott, ezért elképzelhető, hogy elvesztette aktualitását. Hasznos infókat, inspirációkat természetesen igy is szerezhetsz, de kérünk vedd figyelembe, hogy a neten gyakran, és gyorsan változnak a dolgok. Köszi olvass tovább 🙂

Adathalászat elleni védelem

5 fontos szabály, hogy a személyes adataid, belépő kódjaid, bankkártya adataid biztonságban maradjanak

  1. Ne nyiss meg olyan linkeket, amelyek ismeretlen helyről érkező levelekben vannak elhelyezve. Jellemző a fordítási, és a magyar helyesírás szabályait nem ismerő szövegek a levélben, vagy a kiolvashatatlan hosszúságú kriksz kraksz feladó e-mail cím.
  2. Ne dőlj be az olyan leveleknek sem, amelyek ugyan valami nagy világ szervezet logóját is tartalmazzák ha a fenti dolgokat tapasztalod, még ha “csábítónak” is tűnik. Pl azzal, hogy van benne egy csatolt dokumentum, amiben pl hasznos tanácsokat adnak át (csak neked csak most). Ugye pont ez a cél, hogy “csábító ” legyen, de ha letöltöd kaphatsz a gépedre egy nem kívánt kis csomagot 👿 is.
  3. Ne kattints automatikusan az e-mail fiókodban a számodra egyébként ismerős, akár a saját bankod logójával ellátott levélre sem. PLÁNE ha az a bankkártyád pin kódjának cseréjére vagy pontosítására buzdít! Ilyet a bankok soha nem kérnek! Ezen a képen azt láthatód, ahogy a népszerű bitcoin pénztára a Blockchain -re hivatkozva próbáltak valakik hozzájutni a belépő kódjainkhoz! TEHÁT mielőtt automatikusan kattintanál a “Cselekvést felhívó gombra” nézd meg honnan kaptad (persze a logo sem az igazi, illetve a levél aljában is vannak eltérések…). De az is egyértelművé tette a kísérletet, hogy olyan e-mail címre érkezett a megkeresés, amelyet nem is ismer az adott oldal, mert nem azzal volt regisztrálva a fiók 🙄 adathalászat elleni védelem

    Adathalászat elleni védelem

  4. Az adathalászat elleni védelem fontos a közösségi oldalaid esetében is. Egy tipikus kísérlet, amikor kapsz egy e-mailt, miszerint valaki megpróbált belépni a fiókodba és most azonosítani kell magadat, hogy te vagy az. Erre kapsz mondjuk egy 1x használatos kódot (ez most nemrégiben Instagramnál volt egy ilyen adathalász kísérlet). Árulkodó lehet megint csak az instagrammal nem kompatibilis domain név, és feladó e-mail címe. Itt ha már be kell lépni a fiókodba akkor azt a hivatalos oldalon tedd, és ne a levélben küldött e-mail-re kattintva. Ha úgy gondolod, hogy gyanús az a dolog ott meg is tudod változtatni a jelszavadat.
  5. Az adathalászok minden esetben kihasználják az aktuális trendeket, helyzeteket is. A trendeket meglovagolva próbálnak hozzád bejutni, és több fronton is támadhatnak. Ilyen pl a közösségi médiában (legnagyobb eséllyel a Facebookon) az aktualitásokat meglovagoló bejegyzések. Ezeken rögtön látszik hogy un. hatásvadász oldalakra (csoda, összeesküvés elmélet, titkos informátoroktól hírek…)  mutatnak mondjuk egy kamu profil által megosztva. Itt csakis a hiteles forrásokra hagyatkozva tájékozódj az elfogadott, és ismert oldalaknál. Így minimalizálod az esélyét egy adathalász kísérletnek.

Legutóbbi bejegyzések

BITCOIN Árfolyam