Biztosan találkoztál már olyan helyzettel, amikor vagy a kiterjesztés, vagy mondjuk valamilyen egyedi szerkesztési igény miatt szükséged lett volna mondjuk az Adobe After Effects (videó szerkesztő)-re vagy a nagy óriás Photoshop-ra (képszerkesztő)  🙂 , de ezért vagy pont ezért az egy szerkesztendő fájl-ért nem akartál több tíz meg száz ezer forintokat kiadni…?!

A jó hír, hogy nem vagy egyedül 😛 . A másik jó hír, hogy igen ezekre is lehet találni ingyenes vagy nagyon olcsó megoldásokat. Ezek jellemzően persze, hogy nem érik el 100%-ban azt a tudás szintet, mint a gyári verzió, de ahhoz, hogy nagyobb kiadásba ne menj bele, és tudj is haladni teljesen megfelelnek!

Indulhatsz úgy is ezen progik felkutatásában, hogy beütöd a google keresőjébe a megfelelő kulcsszavakat, és a találatokat egyesével végig kattolod, vagy úgy hogy az alábbiakban ajánlott gyűjtő oldalhoz hasonlóakat használod erre. Ezeken az oldalakon jelentős időt energiát megspórolhatsz, mivel itt tematikusan, és bőséges választékban megtalálhatód a drága szoftverek ingyenes alternatíváit.

Az egyik ilyen oldal az Alternativeto.net , ahol csak írd be az oldal keresőjébe milyen progi vagy alkalmazás helyett keresel valamit pl: Adobe After Effects, és máris kidobja a találatokat. Ezeket a találatokat tovább tudod szűrni pl milyen platformra keresed vagy milyen licenc legyen pl: ingyenes, kereskedelmi vagy nyílt forráskódú.

Az oldal angol nyelvű, de a google itt is a barátunk, úgyhogy nagyon nem lehet eltéveszteni  😎 . Persze lehetnek vegyes megoldások is , vagyis hogy ingyen használhatód adott programok egy részét, de ha prémiumot akarsz már fizetni kell stb, de az a tapasztalat, hogy az otthoni felhasználásra az ingyenes verziók is teljesen elegek lehetnek.

Érdemes főleg az ingyenes verzióknál az alatta lévő felhasználói kommenteket is elolvasni, mert lehet ezzel is további időt takaritasz meg, ha nem egy “gagyi” megoldásba feccolod az idődet  😛 .

Ha ismersz még ilyen gyűjtőoldalakat írd meg a post alatt kommentben.